Qui Sem

Òmnium Cultural al Nord

Qui sem:

Òmnium Cultural Catalunya Nord es va crear després de la Nit de Santa Llúcia (Festa Literària itinerant organitzada per Òmnium Nacional ) a Perpinyà el 1987.

D’ençà del 1988, Òmnium organitza cada any a finals d’abril la Nit de Sant Jordi durant la qual es reparteixen premis literaris i cívics.

Que fem:

– cursos de català per adults a Perpinyà i molts vilatges de Catalunya Nord,

– cursos intensius de català en el marc de la formació professional en direcció de les administracions i empreses,

– un cicle de cinema en català mensual (setembre a juny) en molts pobles de Catalunya Nord,

– conferències i actes culturals.

Amb voluntat de fer país, Òmnium Catalunya Nord ha establert convenis de col·laboració amb diferents entitats del territori per promoure la llengua i la cultura catalanes a les seves activitats.

Òmnium Cultural al Sud

Òmnium Cultural va ser fundada el 1961  a Barcelona per empresaris catalans. El desembre de 1963, pocs dies després de les declaracions de l’abat Aureli M. Escarré a Le Monde en defensa de la identitat catalana, Òmnium Cultural va ser escorcollada i clausurada però va continuar treballant clandestinament en la defensa i promoció de la llengua i la cultura catalanes. Aquesta situació es prolongà fins al 1967, quan l’entitat rebé el vistiplau de l’Administració.

Durant els anys 70, 80 i 90, Òmnium va engegar nombroses campanyes per promoure el català en diversos àmbits (l’escola, el llibres, la restauració, els mitjans de comunicació) i per defensar els drets nacionals de Catalunya (campanya Freedom For Catalonia, campanya pel CAT a les matrícules, etc.). A partir de 2003, l’entitat va engegar un procés de renovació  amb l’impuls de nous projectes i activitats: Festa per la Llibertat, programes de cohesió social, nous programes culturals.

Òmnium va ser l’encarregada d’organitzar la manifestació que tingué lloc el 10 de juliol de 2010 a Barcelona, sota el lema « Som una nació. Nosaltres decidim », i el 29 de juny de 2013 va organitzar el Concert per la Llibertat al Camp Nou, amb el suport de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i altres entitats. Els anys 2013 i 2014 va impulsar la campanya Un país normal. El 2014, amb l’ANC, va posar en marxa la campanya Ara és l’hora a favor de la independència de Catalunya de cara la consulta sobre la independència de Catalunya del 9 de novembre d’aquell mateix any. La campanya va tenir la seva rèplica l’estiu de 2015, encara a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015. A causa de la inclusió de Muriel Casals a la llista independentista Junts pel Sí, la fins llavors presidenta d’Òmnium va deixar el càrrec. La va succeir Quim Torra fins a l’assemblea celebrada el 19 de desembre de 2015 en la qual fou proclamat president Jordi Cuixart i Navarro.

El 16 d’octubre de 2017 la jutge de l’Audiència Nacional decretà presó incondicional pel seu president Jordi Cuixart.La justícia espanyola acusa Òmnium i l’ANC de convocar la concentració del 20 de setembre davant del Departament d’Economia.

Des de l’arrest de Cuixart, la figura pública més important de l’entitat ha estat el portaveu Marcel Mauri.

Al març 2020, Òmnium, amb més de 180 000 socis,  és la primera entitat de Catalunya i dels Països Catalans.

Pàgina Web

Share This